Allergi från hårvård

Lite kort om hur produkten kemiskt jobbar sig in i håret och dess resultat, hårets blanka yta, men man talade aldrig om hur man skulle jobba med produkten på bästa sätt för att undvika allergier! Hur kommer det sig? Är det för att säljarna i sin tur inte är medvetna om hälsoriskerna? Intressant!

När det gäller kemikalierna i våra hårvårdsprodukter finns det ingen stor kontroll, när det gäller arbetsmiljön ja då träder arbetsmiljöverket in. Dom gör mycket undersökningar för olika behov inom området. Läkemedelsverket har även dragit igång en kampanj för att minska allergirisk vid hårfärgning, Det finns hur mycket ekologiska produkter som helst idag, från schampo till hårfärg vilket inte fanns när jag jobbade om inte annat så var det väldigt färskt på marknaden. I och med att detta växer så växer ett intresse hos salongsägarna. En nyfikenhet att jobba grönare.En fjärdedel gällde reaktioner på kemiska ämnen. Oftast är det färgämnen och avfärgningsmedel som ligger bakom allergierna. Nya produkter innebär ökad risk för både frisörer och kunder. Det visade sig i höstas när kuren Brazilian blowout som innan nämnt tog sig in på den svenska marknaden. Det visade sig innehålla otillåtet höga halter av det allergiframkallande ämnet formaldehyd och återkallades omedelbart. Det är fortfarande en oreglerad marknad och en bristande kunskap ute i salongerna. Ett problem kvarstår idag och det är att vem som helst får kalla sig frisör. Frisörföretagarna driver därför frågan om certifiering inom frisörbranschen. Detta är ett stort steg framåt som jag tror kommer bli en viktig aspekt i framtiden för kunderna.

Lite kort om hur produkten kemiskt jobbar sig in i håret och dess resultat, hårets blanka yta, men man talade aldrig om hur man skulle jobba med produkten på bästa sätt för att undvika allergier! Hur kommer det sig? Är det för att säljarna i sin tur inte är medvetna om hälsoriskerna? Intressant!

När det gäller kemikalierna i våra hårvårdsprodukter finns det ingen stor kontroll, när det gäller arbetsmiljön ja då träder arbetsmiljöverket in. Dom gör mycket undersökningar för olika behov inom området. Läkemedelsverket har även dragit igång en kampanj för att minska allergirisk vid hårfärgning, Det finns hur mycket ekologiska produkter som helst idag, från schampo till hårfärg vilket inte fanns när jag jobbade om inte annat så var det väldigt färskt på marknaden. I och med att detta växer så växer ett intresse hos salongsägarna. En nyfikenhet att jobba grönare.

En fjärdedel gällde reaktioner på kemiska ämnen. Oftast är det färgämnen och avfärgningsmedel som ligger bakom allergierna. Nya produkter innebär ökad risk för både frisörer och kunder. Det visade sig i höstas när kuren Brazilian blowout som innan nämnt tog sig in på den svenska marknaden. Det visade sig innehålla otillåtet höga halter av det allergiframkallande ämnet formaldehyd och återkallades omedelbart. Det är fortfarande en oreglerad marknad och en bristande kunskap ute i salongerna. Ett problem kvarstår idag och det är att vem som helst får kalla sig frisör. Frisörföretagarna driver därför frågan om certifiering inom frisörbranschen. Detta är ett stort steg framåt som jag tror kommer bli en viktig aspekt i framtiden för kunderna.